Επιδράσεις της αειφόρου λίπανσης στην ποιότητα καρπού και χαρακτηριστικά φύλλων της καστανιάς στη Μελιβοία Κισσάβου
Προβολή/ Άνοιγμα
Συγγραφέας
Τσιντσιράκου, Ιωάννα Ν.Όνομα Επιβλέποντος
Νάνος, Γεώργιος Δ.
Ημερομηνία
2013Γλώσσα
el
Πρόσβαση
ελεύθερη
Επιτομή
Ελάχιστα δεδομένα υπάρχουν για την ορθολογική λίπανση της καστανιάς
στον κόσμο. Καθώς εντατικοποιείται η δυναμική αυτή ορεινή δενδρώδης καλλιέργεια
απαιτούνται τοπικά δεδομένα για την ορθολογική λίπανση της, ώστε να
μεγιστοποιηθεί η παραγωγικότητα και ποιότητα καρπού και να ελαχιστοποιηθούν οι
απώλειες θρεπτικών στο υπέδαφος λόγω του αμμώδους εδάφους και του υψηλού
υετού των ορεινών αυτών περιοχών. Δύο διπλανοί καστανεώνες με παρόμοια
εφαρμογή καλλιεργητικών τεχνικών, τα έτη 2011 και 2012 δέχθηκαν διαφορετική
λίπανση: ο μάρτυρας δέχθηκε την εμπειρική τοπική λίπανση με υψηλή σχετικά
προσθήκη αζώτου και ο πειραματικός δέχθηκε ορθολογική λίπανση βάσει της
βιβλιογραφίας, που συσχετίζει την λίπανση με την κάλυψη του καστανεώνα με την
κόμη και την παραγωγή καρπών. Μετρήθηκαν μερικά φυσιολογικά χαρακτηριστικά
των φύλλων, η παραγωγικότητα των δέντρων σε καρπό και η ποιότητα των
κάστανων. Τα φύλλα από την ορθολογική λίπανση είχαν υψηλότερο ποσοστό ξηράς
ουσίας και ειδικό βάρος, αλλά και μερικά τουλάχιστον υψηλότερη ολική
χλωροφύλλη από τα φύλλα του μάρτυρα. Φαίνεται λοιπόν ότι η mo ισορροπημένη
λίπανση έκανε τα φύλλα mo παραγωγικά ή ο μάρτυρας λόγω των μεγάλων σε όγκο
δέντρων είχε εντονότερη σκίαση της κόμης. Η παραγωγικότητα καρπών είτε ανά
μονάδα επιφάνειας διατομής κορμού είτε ανά μονάδα επιφάνειας εδάφους
καλυπτόμενου από την κόμη δεν τροποποιήθηκε ουσιαστικά από τη λίπανση. Η
ποιότητα του καρπού (μέγεθος καρπού και εδώδιμου τμήματος, υγρασία εδώδιμου)
ελάχιστα βελτιώθηκε από την ορθολογική λίπανση το 2012, ενώ βελτιώθηκε αρκετά
το 2011. Βρέθηκε λοιπόν ότι με μια ορθολογική λίπανση, που σημαίνει μια
σημαντική μείωση κύρια στην εφαρμογή αζώτου, η παραγωγικότητα και ποιότητα
καρπού δεν επηρεάστηκε, ώστε ο παραγωγός να μπορεί να κάνει οικονομικότερη την
καλλιέργεια προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. Η ορθολογική αυτή λίπανση
φαίνεται να σχετίζεται με το μέγεθος των δέντρων, το μέγεθος της παραγωγής και την
επιφάνεια του οπωρώνα που καλύπτεται από την κόμη του δέντρου.
Ακαδημαϊκός Εκδότης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.