Μοριακός έλεγχος σύστασης ζωοτροφών ζωικής προέλευσης
Προβολή/ Άνοιγμα
Συγγραφέας
Λιάκου, Κωνσταντίνα Ι.Όνομα Επιβλέποντος
Μαμούρης, Ζήσης
Ημερομηνία
2010Γλώσσα
el
Πρόσβαση
ελεύθερη
Επιτομή
Ο κύριος στόχος της συγκεκριμένης εργασίας, ήτανε η ανάπτυξη μιας μοριακής
τεχνικής ώστε να μπορέσουμε αποτελεσματικά και σε σύντομο σχετικά χρονικό
διάστημα να προσδιορίσουμε αλλά και να ταυτοποιήσουμε την προέλευση του
κρέατος που περιέχεται στις ζωοτροφές. Απομονώθηκε μιτοχονδριακό γενετικό υλικό
από τα διάφορα κρέατα (πρόβειο, χοιρινό, βοδινό, κατσικίσιο, κουνέλι, κότα,
γαλοπούλα, πάπια, κυνήγι) αλλά και συνδυασμός αυτών.
Εφαρμόστηκε η τεχνική της PCR-SSCP, όπου ενισχυθήκανε τμήματα του
γονιδίου 16S rRNA και πρότυπα ταυτοποιημένα είδη κρεάτων. Οι εκκινητές που
χρησιμοποιήθηκαν ήτανε κοινοί για τα παραγωγικά ζώα (universal primers) ώστε να
απλοποιηθεί η διαδικασία και να έχουμε χαμηλό κόστος. Ακολούθησε
ηλεκτροφόρηση και διαχωρισμός των δειγμάτων σε πηκτή πολυακριλαμίδης.
Τα αποτελέσματα δείξανε ότι το 16S rRNA θεωρήθηκε κατάλληλος μοριακός
δείκτης για τον διαχωρισμό κρεάτων ζωοτροφών για γάτες και σκύλους. Μετά την
σύγκριση τους με ειδικά πρότυπα για το κάθε είδος, μπορέσαμε να προσδιορίσουμε
και να ταυτοποιήσουμε την προέλευση των κρεάτων αλλά και να διαπιστώσουμε εάν
αντιστοιχούνε ή όχι σε ότι αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος. Εν κατακλείδι, η
μέθοδος επιτυχώς ανίχνευσε και ταυτοποίησε κρέατα που χρησιμοποιούνται στις
ζωοτροφές, ώστε γρήγορα και εύκολα να μπορεί να γίνεται έλεγχος για νοθείες στις
βιομηχανίες κρεάτων και παραγωγής ζωοτροφών.
Ακαδημαϊκός Εκδότης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.