Επίδραση φυτικών φαινολών της δίαιτας στη δράση ενός παράγοντα από ορό εμβρύου μοσχαριού, ο οποίος αλλάζει τις φυσικοχημικές ιδιότητες του DNA
Προβολή/ Άνοιγμα
Συγγραφέας
Παπαγιαννίτσης, ΚωνσταντίνοςΌνομα Επιβλέποντος
Κουρέτας, Δημήτριος Δ.
Ημερομηνία
2005Γλώσσα
el
Πρόσβαση
ελεύθερη
Επιτομή
Οι φυτικές φαινόλες, που παρουσιάζουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση
μπορούν να ληφθούν μέσω των τροφίμων και να βρεθούν στον ορό του
αίματος των ζωικών οργανισμών. Στον ορό απελευθερώνονται νουκλεϊνικά
οξέα ως προϊόντα νέκρωσης και ως μηνύματα για την δημιουργία
φλεγμονής. Έχει αναφερθεί η ύπαρξη ενός παράγοντα σε εμβρυϊκούς ιστούς
ο οποίος αλληλεπιδρά με το DNA. Η αλληλεπίδραση αυτή έχει ως
αποτέλεσμα την αλλαγή των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του DNA με συνέπεια
να παραμένει διαλυτό σε όξινα περιβάλλοντα in vitro. Ο παράγοντας αυτός
που απομονώθηκε στα αυγά ιχθύων είναι πρωτεϊνικός, αναστέλλει την
αντιγραφή του DNA από την DNA πολυμεράση. Η πρωτεΐνη αυτή υπέστη
μερική ανάλυση αλληλουχιών του Ν-τελικού της άκρου και έδειξε ομοιότητες
με μέλη της οικογένειας της α-φετοπρωτεΐνης. Στην συγκεκριμένη μελέτη
αναλύθηκε η ύπαρξη του συγκεκριμένου παράγοντα στον εμβρυϊκό ορό
μοσχαριού. Ο παράγοντας καθαρίστηκε μερικώς με ακετόνη με σκοπό να
μελετηθούν οι βιοχημικές του ιδιότητες, ο μηχανισμός δράσης του και η
επίδραση του σε βασικές διεργασίες των κυττάρων. Επιπλέον εξετάστηκε η
επίδραση 6 πολυφαινολών στην δραστικότητα του παράγοντα. Από τα
αποτελέσματα συμπεραίνεται ότι ο παράγοντας δεν αντιδρά καταλυτικά αλλά
στοιχειομετρικά με το DNA επηρεάζοντας τις φυσικοχημικές του ιδιότητες και
την κινητική συμπεριφορά του πλασμιδιακού DNA σε πηκτές αγαρόζης.
Επίσης βρέθηκε ότι ο παράγοντας παρεμποδίζει την υδρόλυση πλασμιδιακού
DNA από ένζυμα περιορισμού και αναστέλλει την διαδικασία της αντιγραφής,
ενώ οι πολυφαινόλες αναστέλλουν τη δράση του παράγοντα.
Ακαδημαϊκός Εκδότης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.