Επίδραση της σκίασης στο μικροκλίμα του θερμοκηπίου και την ανάπτυξη υδροπονικής καλλιέργειας αγγουριού
Προβολή/ Άνοιγμα
Συγγραφέας
Αποστολίδης, Χαράλαμπος Κων.Όνομα Επιβλέποντος
Κατσούλας, Νικόλαος
Ημερομηνία
2010Γλώσσα
el
Λέξη-κλειδί
Πρόσβαση
ελεύθερη
Επιτομή
Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είτε σε υπαίθριες καλλιέργειες, είτε
σε καλλιέργειες υπό κάλυψη, είναι η αύξηση της αλατότητας του νερού άρδευσης και
του εδάφους ως συνέπεια κυρίως του τρόπου άρδευσης. Οι επιπτώσεις της αλάτωσης
για τους αγρότες μπορεί να είναι σημαντικές από κοινωνικής και οικονομικής άποψης.
Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει επίσης η καλλιέργεια λαχανικών στα
θερμοκήπια, κυρίως στις μεσογειακές χώρες, οφείλεται στα υψηλά επίπεδα της
εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας. Για το λόγο αυτό εφαρμόζεται σκίαση η οποία
μπορεί να συμβάλλει στην γενική μείωση της θερμοκρασίας εδάφους και αέρα των
θερμοκηπίων καθώς μειώνει την ποσότητα της εισερχόμενης ηλιακής ενέργειας εντός
του θερμοκηπίου. Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι η μελέτη της αλληλεπίδρασης
της σκίασης και της αλατότητας στην ανάπτυξη υδροπονικής καλλιέργειας αγγουριού.
Πιο συγκεκριμένα, εφαρμόστηκαν δύο επίπεδα αλατότητας (κανονικό - EC=2.3 ds
m'1 και εναλατωμένο θρεπτικό διάλυμα EC=6.3 ds rrT1) και τρία επίπεδα σκίασης (0%,
35%, 50%) τα οποία επιτεύθηκαν με την τοποέτηση διχτύων σκίασης σε δύο απο τα
θερμοκήπια, ενώ το τρίτο λειτούργησε ως μάρτυρας. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν
απο τον Σεπτέμβρη μέχρι τον Νοέμβρη στο αγρόκτημα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας
στο Βελεστίνο.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν ότι η σκίαση επηρέασε στατιστικώς
σημαντικά το ύψος, τον αριθμό των φύλλων και της φυλλικής επιφάνειας, ενώ είχε
επίδραση στο χλωρό και ξηρό βάρος των φύλλων.
Αναφορικά με την επίδραση της αλατότητας παρατηρήθηκε οτι δεν είχε σημαντική
επίδραση στο ύψος και των αριθμό των φύλλων, ενώ η αύξηση της ηλεκτρικής
αγωγιμότητας επηρέασε αρνητικά την φυλλική επιφάνεια και το χλωρό βάρος των
φύλλων.
Η αλληλεπίδραση σκίασης και αλατότητας επέφερε στατιστικός σημαντικές
διαφορές στη φυλλική επιφάνεια και το ξηρό βάρος των φύλλων.
Ακαδημαϊκός Εκδότης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.