Αποτελεσματικότητα φυσικών αντιοξειδωτικών στην εμφάνιση επιφανειακού εγκαύματος στα μήλα Granny Smith
Προβολή/ Άνοιγμα
Συγγραφέας
Γιαννακού, Πωλίνα Ε.Όνομα Επιβλέποντος
Νάνος, Γεώργιος Δ.
Ημερομηνία
2009Γλώσσα
el
Πρόσβαση
ελεύθερη
Επιτομή
Μελετήθηκε η αποτελεσματικότητα φυσικών αντιοξειδωτικών στην εμφάνιση
επιφανειακού εγκαύματος στα μήλα Granny Smith. Οι δραστικές ουσίες που
χρησιμοποιήθηκαν ήταν Oleuropein σε συγκεντρώσεις 0,2 mg/g βαζελίνης και 0,4
mg/g βαζελίνης, Hydroxy-tyro sol σε συγκεντρώσεις 0,02 mg/g βαζελίνης και 0,04
mg/g βαζελίνης και καθαρή Βαζελίνη. Μέρος των καρπών χρησιμοποιήθηκε για μια
αρχική μέτρηση της ποιότητας που περιλάμβανε τις παραμέτρους: χρώμα,
σκληρότητα, συγκέντρωση διαλυτών στερεών συστατικών, τιμή pH και ποσοστό
οξύτητας. Οι υπόλοιποι καρποί δέχτηκαν τις μεταχειρίσεις των δραστικών ουσιών
που αναφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν, σε πλαστικές σακούλες ή όχι, σε ψυχρή
συντήρηση για 5 μήνες. Με το πέρας των 5 μηνών, έγινε εκτίμηση της έντασης του
επιφανειακού εγκαύματος και οι καρποί τοποθετήθηκαν σε συνθήκες δωματίου για 1
εβδομάδα επιπλέον. Ακολούθησε μέτρηση της τελικής ποιότητας των μήλων και
επανεκτίμηση της έντασης του επιφανειακού εγκαύματος. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες
Oleuropein (0,2 mg/g), Hydroxy-tyrosol (0,02 mg/g) και Hydroxy-tyrosol (0,04
mg/g) προστάτευσαν σημαντικά τους καρπούς από την εμφάνιση επιφανειακού
εγκαύματος και σχεδόν υποτετραπλασίασαν την έντασή του αμέσως μετά την έξοδο
των καρπών από το ψυγείο. Μετά την παραμονή σε συνθήκες δωματίου για μια
εβδομάδα η αντιοξειδωτική ουσία Oleuropein σε συγκέντρωση 0,4 mg/g βαζελίνης
διατήρησε τη σκληρότητα των μήλων που συσκευάστηκαν χωρίς πλαστική σακούλα
σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με την αρχική τους σκληρότητα. Επιπλέον, η μεγαλύτερη
αύξηση του ποσοστού των διαλυτών στερεών συστατικών των μήλων παρατηρήθηκε
με την επίδραση της Oleuropein σε συγκέντρωση 0,4 mg/g βαζελίνης σε καρπούς που
συσκευάστηκαν χωρίς πλαστική σακούλα. Η μεγαλύτερη αύξηση της τιμής του pH
σημειώθηκε στα μήλα που δέχτηκαν μεταχείριση με Oleuropein σε συγκέντρωση 0,4
mg/g βαζελίνης και τοποθετήθηκαν με σακούλα στην ψυχρή συντήρηση. Το
μικρότερο ποσοστό οξύτητας του χυμού των μήλων παρατηρήθηκε στις μεταχειρίσεις
των καρπών, που συσκευάστηκαν σε πλαστικές σακούλες με Hydroxy-tyrosol σε
συγκέντρωση 0,04 mg/g βαζελίνης. Τέλος, μετά την παραμονή των καρπών σε
συνθήκες δωματίου για 1 εβδομάδα όλες οι αντιοξειδωτικές ουσίες ήταν
αναποτελεσματικές στο να μειώσουν το επιφανειακό έγκαυμα.
Ακαδημαϊκός Εκδότης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.