Συγκριτική αξιολόγηση ποιότητας ακτινιδίων ποικιλίας Τσεχελίδη με την ποικιλία Hayward
Προβολή/ Άνοιγμα
Συγγραφέας
Θρασυβούλου, ΕυαγγελίαΌνομα Επιβλέποντος
Νάνος, Γεώργιος Δ.
Ημερομηνία
2008Γλώσσα
el
Πρόσβαση
ελεύθερη
Επιτομή
Στην παρούσα πτυχιακή μελετήθηκε η ποιότητα των καρπών των
ποικιλιών ακτινιδιάς Hayward και Τσεχελίδης. Για το σκοπό αυτό, οι
καρποί και των δύο ποικιλιών συγκομίσθηκαν από 6 πρέμνα ηλικίας 10
ετών ανά ποικιλία σε ακτινιδεώνα της περιοχής Επισκοπής Ανθεμίων.
Έγιναν δύο συγκομιδές, η πρώτη συγκομιδή έγινε στις 21/10/06 και η
δεύτερη δέκα ημέρες αργότερα στις 30/10/06. Σε κάθε συγκομιδή είχαμε
120 καρπούς από κάθε μεταχείριση. Για κάθε μεταχείριση και εποχή
μετρήσεων είχαμε 5 επαναλήψεις των 6 καρπών. Επίσης έγινε αξιολόγηση
του ποσοστού της χλωροφύλλης στα φύλλα και του ποσοστού ξηρής
ουσίας στα φύλλα και στους κλάδους στις 21/10/06. Οι μετρήσεις
ποιότητας των καρπών περιελάμβαναν το βάρος των καρπών, το μήκος
τους, το μικρό και το μεγάλο πλάτος καρπού (μόνο στη συγκομιδή), το
χρώμα της σάρκας των καρπών, τη σκληρότητα σάρκας, την ειδική
αγωγιμότητα και, στο φιλτραρισμένο χυμό από τους καρπούς των
ακτινιδίων, τα διαλυτά στερεά συστατικά, την οξύτητα και τα συνολικά
φαινολικά.
Επίσης έγινε εφαρμογή 1250 ppb 1-MCP σε 60 καρπούς των ποικιλιών
Hayward και Τσεχελίδης και στις δύο συγκομιδές στους 20°C για 24 ώρες
και ακολούθησε ψυχροσυντήρηση για 4 μήνες στους 0°C. Οι καρποί του
μάρτυρα συντηρήθηκαν σε ψυγείο με άλλα ακτινίδια και απορρόφηση
αιθυλενίου, ενώ οι καρποί που δέχτηκαν 1-MCP σε ψυγείο με μήλα.
Στα συντηρημένα ακτινίδια, έγιναν μετρήσεις στις 9/2/07 και 10/2/07 για
τη σκληρότητα σάρκας, το χρώμα σάρκας, την ειδική αγωγιμότητα και,
στο φιλτραρισμένο χυμό, για τα διαλυτά στερεά συστατικά, την οξύτητα
και τα συνολικά φαινολικά.
Τα φύλλα και βλαστοί της ποικιλίας Τσεχελίδης συμπεριφέρθηκαν ως
παραγωγοί και καταναλωτές μιας ποικιλίας που νωρίς ολοκληρώνει τις
ανάγκες της σε παραγωγή υδατανθράκων και, αφού συσσωρεύσει
ικανοποιητικές ποσότητες είτε στην παραγωγή καρπών είτε στην
ωρίμανση των φύλλων και βλαστών, πιθανόν να προετοιμάζεται για
εισαγωγή σε λήθαργο και αντιμετώπιση του ψύχους και για την
εκβλάστηση και ανάπτυξη καρπών την επόμενη χρονιά πιο καλά από την
ποικιλία Hayward.
Τα ακτινίδια Τσεχελίδης ήταν μεγαλύτερου μεγέθους και υψηλότερης
ποιότητας στις 2 συγκομιδές και μετά την ωρίμανση καθώς είχαν
υψηλότερη ξηρά ουσία, ΔΣΣ, οξύτητα, ολική αγωγιμότητα και συνολικά
φαινολικά από τα ακτινίδια Hayward. Επίσης τα ακτινίδια Τσεχελίδης
ήταν πιο προχωρημένης ωριμότητας καθώς είχαν πιο υψηλά ΔΣΣ,
χαμηλότερη σκληρότητα σάρκας και ειδική αγωγιμότητα από τα ακτινίδια
Hayward. Έτσι τα ακτινίδια Τσεχελίδης θα μπορούσαν να συγκομιστούν
πολύ νωρίτερα από τα ακτινίδια Hayward και να έχουν πιθανότατα καλύτερη θρεπτική αξία βάσει τουλάχιστον των συνολικών φαινολικών
και της ξηράς ουσίας. Με την ωρίμανση των ακτινιδίων βρέθηκαν όλες οι
αναμενόμενες αλλαγές όπως και σε όλα τα ωριμάζοντα φρούτα. Με τη
συντήρηση επίσης παρατηρήθηκαν αναμενόμενες αλλαγές στην ποιότητα
ώστε τα συντηρημένα ακτινίδια να είναι παρόμοιας ποιότητας με τα
ακτινίδια και των δύο ποικιλιών μετά την ωρίμανσή τους πριν τη
συντήρηση. Ιδιαίτερα το μαλάκωμα της σάρκας ήταν πολύ σημαντικό είτε
απουσία αιθυλενίου (στο θάλαμο που θεωρητικά λειτουργούσε με
απορρόφηση αιθυλενίου) είτε με εφαρμογή 1-MCP πριν την αποθήκευση.
Οι διαφορές μεταξύ των ποικιλιών παρέμειναν και μετά τη συντήρηση.
Τέλος το 1-MCP φαίνεται να μετέβαλε κατά ορισμένο τρόπο την ποιότητα
των ακτινιδίων κάνοντας τα όχι ουσιαστικά πιο ανώριμα αλλά πιο υψηλής
ποιότητας.
Ακαδημαϊκός Εκδότης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.