Χρήση παρεμπόδιστων της δράσης του αιθυλενίου σε ροδάκινα και νεκταρίνια
Προβολή/ Άνοιγμα
Συγγραφέας
Αργυρίου, Στεργιανή Δ.Όνομα Επιβλέποντος
Νάνος, Γεώργιος Δ.
Ημερομηνία
2006Γλώσσα
el
Πρόσβαση
ελεύθερη
Επιτομή
Σε σχετικά ώριμα ροδάκινα Royal Glory και νεκταρίνια Caldesi 2000 έγινε
εφαρμογή προσυλλεκτικά AVG και καολίνη και μετασυλλεκτικά 1-MCP. Μετά τη
συγκομιδή έγιναν αρχικές μετρήσεις ποιότητας σε καρπούς από το πάνω και το κάτω
μέρος του δέντρου. Καρποί από το κάτω μέρος του δέντρου τοποθετήθηκαν σε
χαρτοκιβώτια και διάτρητες σακούλες ΡΕ και συντηρήθηκαν σε θάλαμο
βιομηχανικού ψυγείου στους +2 °C και σχετική υγρασία 90-95 % για 1, 2 ή 4
εβδομάδες ψυχροσυντήρησης και η ποιότητά τους μετρήθηκε αφού παρέμειναν για 1
μέρα στους 24-25 °C. Επίσης κατά την 1η έξοδο, η ποιότητα μετρήθηκε και σε
καρπούς που είχαν σφραγιστεί σε ατομικές συσκευασίες τροποποιημένης
ατμόσφαιρας. Η θέση δειγματοληψίας πάνω ή κάτω στην κόμη του δέντρου ελάχιστα
επηρέασε την ποιότητα στα ροδάκινα ενώ τα νεκταρίνια από το κάτω μέρος της
κόμης υπολείπονταν σε ποιότητα των καρπών από το πάνω μέρος της κόμης. Η
σκληρότητα σάρκας και η οξύτητα μειώθηκαν με τη συντήρηση κάνοντας τα
ροδάκινα και τα νεκταρίνια πιο αποδεκτά οργανοληπτικά, αλλά και πιο ευαίσθητα
στις μετασυλλεκτικές μεταχειρίσεις. Αντίθετα το χρώμα της σάρκας έγινε πιο καθαρό
και πιο κόκκινο κατά τη συντήρηση. Στα νεκταρίνια που δέχτηκαν το 1-MCP και τον
καολίνη και τοποθετήθηκαν για 1 εβδομάδα σε συνθήκες τροποποιημένης
ατμόσφαιρας παρατηρήθηκε μειωμένη συγκέντρωση Ο2 και αυξημένη συγκέντρωση
CC>2 σε σχέση με το μάρτυρα μέσα στις συσκευασίες 0,5 h μετά την έξοδό τους από
το ψυγείο. Μετά από 9 επιπλέον ώρες σε θερμοκρασία δωματίου το Ο2 έφτασε σε
επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα και το CO2 σε πολύ υψηλά. Στα ροδάκινα όλες οι
μεταχειρίσεις είχαν υψηλότερη συγκέντρωση Ο2 και χαμηλότερη συγκέντρωση CO2
σε σχέση με το μάρτυρα μέσα στις συσκευασίες 0,5 h μετά την έξοδο από το ψυγείο.
Μετά από 9 επιπλέον ώρες σε θερμοκρασία δωματίου το Ο2 έφτασε σε επικίνδυνα
χαμηλά επίπεδα και το CO2 σε πολύ υψηλά. To 1-MCP έδρασε ικανοποιητικά σε
σχετικά ώριμους καρπούς ροδάκινων και νεκταρινιών κάνοντάς τους πιο σκληρούς
καθ όλη τη διάρκεια συντήρησης. To AVG, ενώ στη συγκομιδή έδωσε πιο σκληρούς
καρπούς, δεν διατήρησε τη δραστικότητα του κατά τη συντήρηση. Τέλος, ο καολίνης
δεν έδωσε τα αναμενόμενα βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά καρπού.
Ακαδημαϊκός Εκδότης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.