Επίδραση φυτικών πολυφαινολών και εκχυλισμάτων των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου Μανδηλαριά Σαντορίνης και Ασσύρτικο Σαντορίνης στην επαγόμενη από το υπεροξείδιο του υδρογόνου μεταλλαξιγένεση σε κύτταρα Salmonella typhimurium TA102
Autor
Κακαλοπούλου, ΓεωργίαSupervisor name
Κουρέτας, Δημήτριος Δ.
Fecha
2004Language
el
Access
free
Resumen
Τα σταφύλια περιέχουν ορισμένες πολυφαινόλες, οι οποίες πιστεύεται ότι
δρουν χημειοπροστατευτικά έναντι της εκδήλωσης διαφόρων ασθενειών, όπως σε
καρδιαγγειακές παθήσεις και σε διάφορες μορφές καρκίνου, λόγω των
ανιμεταλλαξιγόνων, αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονώδων και οιστρογονικών
ιδιοτήτων τους. Στην παρούσα μελέτη έγινε μία προσπάθεια ανεύρεσης των πιθανών
μηχανισμών της χημειοπροστατευτικής δράσης των πολυφαινολών και των
εκχυλισμάτων σταφυλιών. Συγκεκριμένα, εξετάστηκε η επίδραση τεσσάρων φυτικών
πολυφαινολών (επικατεχίνη, ρεσβερατρόλη, γαλλικό οξύ και πρωτοκατεχοϊκό οξύ),
υδατικών και μεθανολικών εκχυλισμάτων των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου
Μανδηλαριά Σα\>τορίνης (κόκκινα σταφύλια) και Ασσύρτικο Σα\ηορίνης (άσπρα
σταφύλια) και μεθανολικών κλασμάτων από τα εκχυλίσματα της ποικιλίας
Μανδηλαριά, στην επαγόμενη από το υπεροξείδιο του υδρογόνου μεταλλαξιγένεση
σε κύτταρα Salmonella typhimurium ΤΑ102. Τα μεθανολικά εκχυλίσματα ανέστειλαν
τη μεταλλαξιγόνο δράση του υπεροξειδίου του υδρογόνου, πιθανώς μέσω της
δέσμευσης σιδήρου ή της δέσμευσης και απομάκρυνσης ενεργών ριζών ΟΗ·,
παρουσίασαν δηλαδή αντιοξειδωτική δράση, η οποία μπορεί να αποτελεί έναν από
τους μηχανισμούς με τους οποίους εκδηλώνονται οι χημειοπροστατευτικές ιδιότητες
των πολυφαινολών. Αντίθετα, η ρεσβερατρόλη, τα υδατικά εκχυλίσματα και τα
κλάσματα εκδήλωσαν προ-οξειδωτική δράση, η οποία μπορεί να εξηγήσει την
επαγόμενη από πολυφαινόλες απόπτωση σε καρκινικά κύτταρα.
Academic publisher
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.