Επίδραση γιβερριελλινικού οξέος και της αλατότητας του νερού στην ανάπτυξη του μαρουλιού

Προβολή/ Άνοιγμα
Συγγραφέας
Καραλάκη, Αρετή Ε.Όνομα Επιβλέποντος
Χα, Ιμπραχίμ-Αβραάμ
Ημερομηνία
2011Γλώσσα
el
Πρόσβαση
ελεύθερη
Επιτομή
Η ποιότητα του νερού άρδευσης και η εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης έχει
βρεθεί ότι αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην ανάπτυξη των καλλιεργούμενων
φυτών. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετάτε το ύψος των φυτών μαρουλιού σε
σχέση με την συγκέντρωση αλατότητας του νερού άρδευσης και η επίδραση της
γιββεριλλίνης στο ύψος των φυτών μαρουλιού. Συγκεκριμένα, στηθήκαν δύο
πειραματικοί σταθμοί. Ο πρώτος περιείχε φυτά της ποικιλίας Iceberg και ο δεύτερος
φυτά της ποικιλίας Romaine. Οι πειραματικοί σταθμοί χωρίστηκαν σε τέσσερεις
μεταχειρίσεις: α) φυτά που αρδεύτηκαν με νερό μηδενικής συγκέντρωσης
χλωριούχου νατρίου, β)φυτά που αρδεύτηκαν με νερό συγκέντρωσης αλατότητας 1,5
dS/m γ) φυτά που αρδεύτηκαν με νερό συγκέντρωσης 3 dS/m και δ) φυτά που
αρδεύτηκαν με νερό συγκέντρωσης 4,5 dS/m. Στα μισά φυτά της κάθε μεταχείρισης
εφαρμόστηκε γιββερελλίνη (gibberellic acid). Σκοπός της παρούσας πειραματικής
έρευνας ήταν η επίδραση της αλατότητας του νερού άρδευσης και των γιββερελλινών
στην ανάπτυξη των φυτών μαρουλιού. Συμπερασματικά, η υψηλή συγκέντρωση
αλατότητας (3dS/m, 4,5dS/m) στο νερό άρδευσης δρα ως ανασταλτικός παράγοντας
στην ανάπτυξη των φυτών, σε αντίθεση με την γιββερελλίνη που επιδρά θετικά στην
ανάπτυξη του ύψους τους.
Ακαδημαϊκός Εκδότης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.