Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΚουρέτας, Δημήτριος Δ.el
dc.creatorΑβραμούλη, Αγορίτσαel
dc.date.accessioned2015-01-05T21:45:48Z
dc.date.available2015-01-05T21:45:48Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.other7001
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/1740en
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26253/heal.uth.5734
dc.descriptionΠαρατηρήσεις έκδοσης: λείπουν οι σελίδες 55-57 από το φυσικό τεκμήριο.el
dc.description.abstractΤα τελευταία χρόνια τα σταφύλια και το κρασί έχουν κερδίσει γενικότερο ενδιαφέρον, για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και τις βιολογικές δράσεις που τους αποδίδονται, κυρίως λόγω των πολυφαινολών που περιέχουν. Από τις πιο σημαντικές βιολογικές δράσεις που έχουν αποδοθεί στις πολυφαινόλες των σταφυλιών είναι η αντιοξειδωτική, χημειοπροστατευτική τους δράση. Ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν η εκτίμηση της αντιοξειδωτικής δράσης εκχυλισμάτων στέμφυλων και βοστρύχων σταφυλιών Σαντορίνης, μέσω αναστολής τοξικής δράσης οξειδωτικών παραγόντων στο DNA. Για την επίτευξη του στόχου, παρατηρήθηκε η επίδραση 10 εκχυλισμάτων των ποικιλιών του Vitis Vinifera var. Ασσύρτικου, Αθήρι, Μαυροτράγανου, Βοηδόματου και Λιαστά Μανδηλαριάς Σαντορίνης, στην επαγόμενη από ρίζες περόξυ (ROO*) και υδροξυλίου (OH‘) πρόκληση μονόκλωνων θραυσμάτων στο DNA. Η αναστολή της μετατροπής της υπερελικωμένης διαμόρφωσης του πλασμιδίου στην ανοιχτή κυκλική ή γραμμική, αντικατοπτρίζει κάποιον μηχανισμό αντιοξειδωτικής, αντιμεταλλαξιγόνου δράσης. Οι ρίζες περόξυ (ROO*) και υδροξυλίου (OH‘) παράχθηκαν από τη θερμική διάσπαση του 2,2’- Azobis 2-amidinopropane hydrochloride (ΑΑΡΗ) και τη φωτόλυση του υπεροξειδίου του υδρογόνου (Η2Ο2) παρουσία υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας αντίστοιχα. Όλα τα εκχυλίσματα επέδειξαν εξαιρετική προστατευτική δράση απέναντι στη επαγόμενη από τις παραπάνω ρίζες βλάβη του DNA. Παρόλα αυτά, τα συγκεκριμένα εκχυλίσματα ήταν πιο αποτελεσματικά έναντι της επαγόμενης τοξικής δράσης ριζών ROO* σε σχέση με την αντίστοιχη δράση των ριζών ΟΗ* υποδηλώνοντας και ένα διαφορετικό μηχανισμό χημειοπροστατευτικής δράσης των περιεχομένων πολυφαινολών τους. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δίνουν σημαντικές ενδείξεις για την αντιοξειδωτική δράση των εκχυλισμάτων στέμφυλων και βοστρύχων Σαντορίνης.el
dc.language.isoelen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΦΑΙΝΟΛΗel
dc.subject.otherΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝel
dc.subject.otherΣΤΑΦΥΛΙΑ -- ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣel
dc.titleΕπίδραση εκχυλισμάτων στέμφυλων και βοστρύχων σταφυλιών στην οξειδωτική βλάβη του DNA, in vitroel
dc.typemasterThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International