Ποιότητα και συντήρηση νωπής πράσινης βρώσιμης ελιάς
Resumen
Μελετήθηκε το αποτέλεσμα της μειωμένης χρήσης αρδευτικού νερού και
τροποποίησης του φωτισμού μέσα στην κόμη του ελαιόδεντρου στην
ποιότητα και συντηρησιμότητα του ελαιόκαρπου. Κατά την καλλιεργητική
περίοδο 2007 σε δέντρα με κανονική καρποφορία των ποικιλιών Κονσερβολιά
και Χονδρολιά Χαλκιδικής εφαρμόστηκε μειωμένη άρδευση (περίπου το 20%
του μάρτυρα), όπου τοποθετήθηκε ανακλαστικό πλαστικό εδαφοκάλυψης ή
εφαρμόστηκε συνδυασμός των δύο μεταχειρίσεων από τα τέλη Ιουλίου έως τα
τέλη Αυγούστου σε 6 δέντρα ανά μεταχείριση. Έγιναν περιοδικές μετρήσεις
ανάπτυξης του καρπού και μετρήθηκε η ποιότητα και συντηρησιμότητα
πράσινων καρπών. Η ανάπτυξη του καρπού δεν επηρεάστηκε αρνητικά από
τον περιορισμό της άρδευσης ή το ανακλαστικό πλαστικό εδαφοκάλυψης. Η
μειωμένη άρδευση δεν επηρέασε σημαντικά το χρώμα των καρπών στη
συγκομιδή αλλά αύξησε τη σκληρότητα και το ποσοστό ξηρού βάρους της
σάρκας των καρπών χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τη συντηρησιμότητα των
καρπών ποικ. Κονσερβολιάς, ενώ στους καρπούς ποικ. Χονδρολιάς αύξησε
τη ζημιά από χαμηλές θερμοκρασίες. Τέλος, το ανακλαστικό πλαστικό
εδαφοκάλυψης πιθανόν καθυστέρησε την ωρίμανση των καρπών ποικ.
Κονσερβολιά χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τα υπόλοιπα ποιοτικά
χαρακτηριστικά και τη συντηρησιμότητα του καρπού.
Academic publisher
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.