Show simple item record

dc.contributor.advisorΚουρέτας, Δημήτριος Δ.el
dc.creatorΚακαλοπούλου, Γεωργίαel
dc.date.accessioned2015-01-05T21:43:27Z
dc.date.available2015-01-05T21:43:27Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.other4300
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/834en
dc.description.abstractΤα σταφύλια περιέχουν ορισμένες πολυφαινόλες, οι οποίες πιστεύεται ότι δρουν χημειοπροστατευτικά έναντι της εκδήλωσης διαφόρων ασθενειών, όπως σε καρδιαγγειακές παθήσεις και σε διάφορες μορφές καρκίνου, λόγω των ανιμεταλλαξιγόνων, αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονώδων και οιστρογονικών ιδιοτήτων τους. Στην παρούσα μελέτη έγινε μία προσπάθεια ανεύρεσης των πιθανών μηχανισμών της χημειοπροστατευτικής δράσης των πολυφαινολών και των εκχυλισμάτων σταφυλιών. Συγκεκριμένα, εξετάστηκε η επίδραση τεσσάρων φυτικών πολυφαινολών (επικατεχίνη, ρεσβερατρόλη, γαλλικό οξύ και πρωτοκατεχοϊκό οξύ), υδατικών και μεθανολικών εκχυλισμάτων των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου Μανδηλαριά Σα\>τορίνης (κόκκινα σταφύλια) και Ασσύρτικο Σα\ηορίνης (άσπρα σταφύλια) και μεθανολικών κλασμάτων από τα εκχυλίσματα της ποικιλίας Μανδηλαριά, στην επαγόμενη από το υπεροξείδιο του υδρογόνου μεταλλαξιγένεση σε κύτταρα Salmonella typhimurium ΤΑ102. Τα μεθανολικά εκχυλίσματα ανέστειλαν τη μεταλλαξιγόνο δράση του υπεροξειδίου του υδρογόνου, πιθανώς μέσω της δέσμευσης σιδήρου ή της δέσμευσης και απομάκρυνσης ενεργών ριζών ΟΗ·, παρουσίασαν δηλαδή αντιοξειδωτική δράση, η οποία μπορεί να αποτελεί έναν από τους μηχανισμούς με τους οποίους εκδηλώνονται οι χημειοπροστατευτικές ιδιότητες των πολυφαινολών. Αντίθετα, η ρεσβερατρόλη, τα υδατικά εκχυλίσματα και τα κλάσματα εκδήλωσαν προ-οξειδωτική δράση, η οποία μπορεί να εξηγήσει την επαγόμενη από πολυφαινόλες απόπτωση σε καρκινικά κύτταρα.el
dc.language.isoel_GRen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ -- ΑΝΑΛΥΣΗel
dc.subject.otherΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝel
dc.subject.otherΣΤΑΦΥΛΙΑ -- ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣel
dc.titleΕπίδραση φυτικών πολυφαινολών και εκχυλισμάτων των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου Μανδηλαριά Σαντορίνης και Ασσύρτικο Σαντορίνης στην επαγόμενη από το υπεροξείδιο του υδρογόνου μεταλλαξιγένεση σε κύτταρα Salmonella typhimurium TA102el
dc.typebachelorThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International