Παρακολούθηση της πορείας των υπολειμμάτων του εντομοκτόνου flufenoxuron σε σταφύλια της περιοχής Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας και στη διάρκεια της οινοποίησής τους
Προβολή/ Άνοιγμα
Συγγραφέας
Γκαγκούλια, Αθανασία Γ.Όνομα Επιβλέποντος
Τσιρόπουλος, Νικόλαος Γ.
Ημερομηνία
2004Γλώσσα
el
Λέξη-κλειδί
Πρόσβαση
ελεύθερη
Επιτομή
Σκοπός της μελέτης ήταν η παρακολούθηση της πορείας των υπολειμμάτων του
εντομοκτόνου flufenoxuron σε σταφύλια καθώς και η πορεία των υπολειμμάτων στη διάρκεια
της οινοποίησής τους. Το πείραμα αγρού πραγματοποιήθηκε σε αμπελώνα, στη Νέα Αγχίαλο
Μαγνησίας, με σκοπό τον προσδιορισμό των υπολειμμάτων του flufenoxuron στα σταφύλια,
σε διάφορες ημερομηνίες μετά τον τελευταίο ψεκασμό, μετά από δύο και μία εφαρμογές, με το
εμπορικό σκεύασμα Cascade (flufenoxuron 50% WP) κατά τα έτη 2002 και 2003, αντίστοιχα.
Επίσης προσδιορίστηκαν τα υπολείμματα στο μούστο και στον οίνο, που προήλθαν από τα
παραπάνω σταφύλια.
Για τον προσδιορισμό των υπολειμμάτων χρησιμοποιήθηκε σύστημα υγρής
χρωματογραφίας υψηλής απόδοσης (HPLC) μετά από εκχύλιση των αναλυτικών δειγμάτων με
οξικό αιθυλεστέρα και καθαρισμό των εκχυλισμάτων με εκχύλιση στερεάς φάσης (SPE). Η
ορθότητα και η ακρίβεια της μεθόδου, καθώς και η επαναληψιμότητά της ελέγχθηκαν αφού
βρέθηκαν ανακτήσεις που κυμαίνονταν από 94-101% για το σταφύλι και 97-105% για το
κρασί, ενώ η σχετική τυπική απόκλιση ήταν από 2-5% και από 3-8% για το σταφύλι και το
κρασί αντίστοιχα , τιμές ικανοποιητικές για τις αναλύσεις υπολειμμάτων.
Για το έτος 2002 τα υπολείμματα στα σταφύλια, 35 ημέρες μετά τον τελευταίο ψεκασμό,
βρέθηκαν 0,685 mg/kg, ενώ το 2003, 56 ημέρες μετά τον ψεκασμό, βρέθηκαν 0,226 mg/kg. Οι
συγκεντρώσεις των υπολειμμάτων στο μούστο ήταν 0,138 και 0,118 mg/kg για τα έτη 2002 και
2003 αντίστοιχα. Οι συγκεντρώσεις των υπολειμμάτων στους οίνους που παρήχθησαν ήταν
0,007 mg/kg το 2002 και 0,005 mg/kg το 2003.
Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει για το flufenoxuron είναι η σταθερότητα των
υπολειμμάτων του στα δείγματα σταφυλιών κατά το χρονικό διάστημα των μετρήσεων
που πραγματοποιήσαμε και η σχετικά μεγάλη τάση προσρόφησης στη στερεή φάση που
παρουσιάζει κατά το πέρασμα από το σταφύλι στο κρασί
Ακαδημαϊκός Εκδότης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.