Επίδραση της θερμοκρασίας στο ρυθμό βλάστησης των σπόρων ηλίανθου, αγριαγκινάρας, καλαμποκιού και μπιζελιού
Προβολή/ Άνοιγμα
Συγγραφέας
Τεκέογλου, Ελένη Θ.Όνομα Επιβλέποντος
Δαναλάτος, Νικόλαος Γ.
Ημερομηνία
2011Γλώσσα
el
Πρόσβαση
ελεύθερη
Επιτομή
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής είναι η μελέτη της επίδρασης της
θερμοκρασίας στο ρυθμό βλάστησης των σπόρων ηλίανθου, αγριαγκινάρας,
καλαμποκιού και μπιζελιού. Για το σκοπό αυτό μετρήθηκε η βλαστική ικανότητα των
σπόρων αυτών σε οκτώ διαφορετικά επίπεδα θερμοκρασίας (5, 10 °C, 15 °C,
20 °C, 25 °C, 30 °C, 35 °C και 40 °C), σε προβλαστήριο του Εργαστηρίου Γεωργίας
του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, του
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στην Εισαγωγή της Πτυχιακής Διατριβής δίνεται ο ορισμός της βλάστησης και της
βλαστικής ικανότητας ενός σπόρου καθώς και οι παράγοντες που επηρεάζουν την
βλάστηση του σπόρου. Περιγράφονται επίσης και οι μέθοδοι μέτρησης της βλαστικής
ικανότητας του σπόρου και γίνεται αναφορά στις θεμελιώδεις θερμοκρασίες για την
βλάστηση του σπόρου, δηλαδή στην ελάχιστη ή βασική θερμοκρασία ανάπτυξης
(base temperature, Tb), τη μέγιστη θερμοκρασία (maximum temperature, Tc)
και τρίτον την βέλτιστη ή άριστη θερμοκρασία (optimum temperature, To).
Ακολουθούν τα υλικά και μέθοδοι της παρούσας διατριβής και τέλος τα
αποτελέσματα και τα συμπεράσματα αυτής. Η βασική θερμοκρασία βλάστησης
υπολογίστηκε 4,8, 3,29, 6,39 και 3,82 για τον ηλίανθο, αγριαγκινάρα, καλαμπόκι και
μπιζέλι αντίστοιχα. Η βέλτιστη θερμοκρασία, Το βρέθηκε 30, 21, 35 και 20 oC για
για τον ηλίανθο, αγριαγκινάρα, καλαμπόκι και μπιζέλι αντίστοιχα.
Ακαδημαϊκός Εκδότης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.