Show simple item record

dc.contributor.advisorΣακελλαρίου-Μακραντωνάκη, Μαρίαel
dc.creatorΓιουβάνης, Βασίλειος Α.el
dc.date.accessioned2015-01-05T21:44:04Z
dc.date.available2015-01-05T21:44:04Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.other6617
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11615/1213en
dc.descriptionΠαρατηρήσεις έκδοσης: λείπει η σελίδα 4 από το φυσικό τεκμήριο.el
dc.description.abstractΣτην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκε, συγκρίθηκε και αξιολογήθηκε η επίδραση της δόσης άρδευσης στα παραγωγικά χαρακτηριστικά των ζαχαρότευτλων όπου η άρδευση πραγματοποιήθηκε σε ποσοστό 80% των αναγκών της καλλιέργειας σε νερό σύμφωνα με την μετρούμενη εξατμισοδιαπνοή της καλλιέργειας (ΕΤ), υπόγεια και επιφανειακά και στο 100% αυτής επιφανειακά, με σύστημα στάγδην άρδευσης. Η συγκεκριμένη διατριβή είναι τμήμα ενός ολοκληρωμένου μεταπτυχιακού πειράματος στο οποίο αξιολογήθηκε η επίδραση της υπόγειας στάγδην άρδευσης στα παραγωγικά χαρακτηριστικά καλλιέργειας ζαχαρότευτλων, συγκρίνοντάς της με την επιφανειακή στάγδην άρδευση σε δύο περιπτώσεις: α) για το ίδιο εύρος άρδευσης και στα δύο αρδευτικά συστήματα σύμφωνα με την μετρούμενη εξατμισοδιαπνοή της καλλιέργειας (ΕΤ) και β) για το εύρος άρδευσης στο μεν επιφανειακό σύστημα σύμφωνα με την καλλιεργητική πρακτική, στο δε υπόγειο σύμφωνα με την Ε.Τ. Ταυτόχρονα έγινε σύγκριση μεταξύ των επιφανειακών μεθόδων που δέχτηκαν διαφορετικές δόσεις νερού σε ίδιο εύρος άρδευσης, καθώς και μεταξύ αυτών που δέχτηκαν ίδια δόση νερού σε διαφορετικό εύρος άρδευσης. Για το σκοπό αυτό εγκαταστάθηκε πείραμα στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το 2003. Το πειραματικό σχέδιο ήταν πλήρεις τυχαιοποιημένες ομάδες με 5 μεταχειρίσεις και 4 επαναλήψεις. Η άρδευση ήταν αυτοματοποιημένη και η δόση άρδευσης καθορίστηκε σύμφωνα με την εξατμισοδιαπνοή, με την βοήθεια εξατμισιμέτρου τύπου Α, κάλυψη 100% και 80% των αναγκών της καλλιέργειας. Τα αποτελέσματα έδειξαν υπεροχή της υπόγειας στάγδην άρδευσης στην τελική αξία (χρηματική) της παραγωγής έχοντας ταυτόχρονα σημαντική εξοικονόμηση νερού. Στις επιφανειακές μεταχειρίσεις ίδιου εύρους άρδευσης, η χορήγηση μεγαλύτερης ποσότητας νερού έδωσε μεγαλύτερη αξία παραγωγής, ενώ υπήρξε υπεροχή των μεταχειρίσεων με το μικρότερο εύρος άρδευσης και την ίδια δόση νερού.el
dc.language.isoel_GRen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalen
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/en
dc.subject.otherΑΡΔΕΥΣΗ -- ΣΥΣΤΗΜΑΤΑel
dc.subject.otherΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΑ -- ΑΡΔΕΥΣΗel
dc.titleΕπίδραση επιφανειακής και υπόγειας άρδευσης με σταγόνες στην απόδοση ζαχαρότευτλωνel
dc.typebachelorThesisen
heal.recordProviderΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησηςel
heal.academicPublisherΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.el
heal.academicPublisherIDuthen
heal.fullTextAvailabilitytrueen
dc.rights.accessRightsfreeen


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International